Program Başkanının Mesajı

Tekstil sektörü teknoloji düzeyi ve ekonomik etkinliği ile ülkemizin önde gelen sektörlerinden biridir. Dünyada tekstil sektöründe rekabet, optimum maliyetler ile maksimum kalite alanına doğru yönelmiştir. Ülkemizdeki firmalar rekabetçi olabilmek için üretim kalite seviyesini yükseltmek zorundadır. Kalite seviyesini yükseltmek için bu alanda nitelikli iş gücüne ihtiyaç vardır. Nitelikli iş gücüne ulaşmak için ise; tekstil teknolojileri konusunda kaliteli ve uygulamalı eğitim almış kişilerin, ilgili alanlarda istihdamı önem kazanmaktadır.

Tekstil sektörü, elyaftan bitmiş ürüne kadar tüm üretim sürecini kapsadığından, yüksekokulumuzda tekstil eğitimi, tekstilin tüm evresinde (elyaf-iplik-dokuma-örme-terbiye-konfeksiyon) meydana gelen bilimsel ve teknolojik gelişmelerin dört yarıyıllık ders programımıza yansıtılması ile verilmektedir. Tekstil Teknolojisi Programımızda; tekstil üretimin tüm aşamalarını ayrıntılı bir biçimde işleyerek öğrencilerine bu aşamalara ait temel bilgi ve becerilere sahip olacak şekilde uzmanlık kazandırarak, elyaf, iplik, dokuma, örme, terbiye ve konfeksiyon teknolojisi bilgi ve becerilerine sahip, tekstil makinelerini kullanabilen nitelikli meslek elemanları yetiştirmek üzere eğitim verilmektedir.

Tekstil Teknolojisi Programı 2 yıllık ön lisans programıdır.

Tekstil Teknolojisi Programında tekstilin hammaddesi olan elyafı tanıyacağı “tekstil maddeleri”, elyafı eğirerek iplik üretimini öğreneceği “iplik teknolojisi” dersleri teorik olarak, iplikten kumaş oluşumunu öğreneceği “dokuma teknolojisi” ve “örme teknolojisi” dersleri hem teorik hem de uygulamalı olarak dokuma ve örme atölyesinde, kumaşları tanıyacağı ve genel özelliklerini değerlendireceği “kumaş analizi” dersi de hem teorik hem de uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Bunların yanı sıra; kalıp hazırlama ve model uygulamayı öğreneceği “kalıp hazırlama teknikleri”, “model uygulama teknikleri”, dikiş teknikleri ve ürün üretim süreçlerini öğreneceği “konfeksiyon atölyesi” ve “ürün geliştirme” dersleri uygulamalı olarak konfeksiyon atölyesinde anlatılmaktadır. Ayrıca 4. yarıyılda yönlendirilmiş çalışmanın yanı sıra 30 iş günü olan işletme stajı ile desteklenmektedir.

Mezun ettiğimiz öğrencilerimiz tekstil sektörünün geniş yelpazesi içerisinde değişik alanlarda çalışma imkanı bulabilirler. Tekstilin hazır giyim, konfeksiyon, iplik, dokuma, örme, boya-terbiye alanlarında, üretim-planlama, müşteri temsilciliği, arge ve kalite departmanları, modelistlik gibi kategorilerde istihdam edilebilirler. Ayrıca Halk Eğitim Merkezlerine ve belediyelere bağlı okullarda ve kurslarda usta öğreticilik yapabilmektedirler.

Programın eğitim dili Türkçedir, İngilizce hazırlık eğitimi isteğe bağlıdır.

Dr. Öğr. Üyesi Gülşah SUSURLUK

Bölüm Başkanı