Meslek Yüksekokulu
Tarih: 06 Ocak 2021

Öğr. Gör. Dilek Çelik'ten Kemik Doku Mühendisliği Alanına Büyük Katkı

Meslek Yüksekokulumuz Otopsi Yardımcılığı programı Öğr. Gör. Dilek Çelik, kemik doku zedelenmeleri için yeni bir tedavi yöntemi tasarladı.

Öğr. Gör. Dilek Çelik, kemik doku zedelenmeleri için yeni bir tedavi yöntemi tasarladı. Dünya literatüründe ilk kez Türkiye’de tasarlanan bu tedavi yöntemi ile kemik doku mühendisliği alanına katkı sağlaması amaçlanıyor.

Çelik, uluslararası patente (WO/2020/022998) sahip projesi ''Biyomimetik Biyomalzeme ve Üretim Yöntemi'' ile 5. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda (ISIF’20) bronz madalya kazanırken, Başakşehir Living Lab tarafından düzenlenen 7. İnovasyon Yarışmasın’da ise 2’ncilik ödülüne layık görüldü.

Çelik, Doç. Dr. Cem Bülent Üstündağ'ın danışmanlığında gerçekleştirdiği projenin başarısından ötürü duyduğu memnuniyeti belirterek, ''Biyomimetik Biyomalzeme ve Üretim Yöntemi''ne dair önemli bilgiler aktardı.

''Biyomimetik Biyomalzeme'' Nedir?

Kemik doku zedelenmelerinde başvurulan geleneksel tedavi yöntemlerinin çeşitli dezavantajları mevcuttur. Söz konusu problemleri aşabilmek için kemik doku mühendisliği çalışmaları umut vaat etmektedir.

Kemik doku mühendisliği alanına katkı sağlaması amaçlanan bu çalışma, özgün kalıp tasarımı ve hibrit şekillendirme tekniğinden yararlanılarak hidroksiapatit (HA) biyoseramiklerin kemik formunda taklit edilerek geliştirilmesine dayanmaktadır.

Tıp-mühendislik bilimleri birlikte kullanılarak geliştirilen hibrit sistem olan slip casting (döküm) ve freeze drying (dondurarak kurutma) işlemlerini içeren üretim yöntemi geliştirilmiştir.  Slip casting ve freeze drying yöntemlerinin bir arada kullanılarak yeni bir teknik ve biyomalzeme geliştirilmesi sayesinde, en iyi biyomimetik özelliklere sahip kemik modeli oluşumu sağlanmıştır.

Slip döküm tekniği yüksek yoğunluklu değerlerde, güvenilir seramik gövdelerin elde edilmesini sağlamaktadır ve kemiğin kompakt tabakasının taklit edilmesinde kullanılmıştır. Dondurarak kurutma yöntemi ile üç boyutlu olarak birbirine bağlı ve iyi tanımlanmış por yapıları üretilebileceği için bu yöntem trabeküler tabakanın taklit edilmesinde kullanılmıştır.

Literatürde ilk kez uygulanan inovatif hibrit yöntemin, in vitro ve in vivo uygulamalardaki etkinliği ile kemik doku mühendisliği alanına katkı sağlaması beklenmektedir.

Bilinen yöntemlerden farklı olarak, uygun gözenekli yapıya sahip ve mekanik dayanımı yüksektir. 

Bu özellikleriyle uzun süreli kullanımlara elverişli ve hasarlı doku bölgesini iyileştirirken, toksik yan ürün bırakmadan kemik dokuyla bütünleşebilen insanın yaşam kalitesini yükselten biyouyumlu inovatif bir biyomalzeme geliştirilmiştir.