Program Çıktıları | Perfüzyon Teknikleri
Meslek Yüksekokulu

Bilgi

Kurumsal Olgusal

 

Pediatrik ve yetişkin kalp cerrahisinde, organ nakillerinde kardiyopulmoner bypass ve perfüzyon sistemlerinin işleyişini öğrenir.

Perfüzyon sisteminin işleyişi esnasında meydana gelebilecek sorunlar ve çözümlerini öğrenir.

Beceriler

Bilişsel Uygulamalı

2.1. Kalp, Kalp–akciğer cerrahisinde ve organ transplantasyonlarında perfüzyon uygulama aşamaları ve özelliklerine uygun olarak Kalp Akciğer Makinesinin kurulumunu ve idamesini bilir.

2.2. Kardiyopulmoner bypass sisteminin kurulması ve çalıştırılmasının öncesinde gerekli hazırlık aşamalarını, kontrol listesini, heparin uygulamasını, kanülasyonu bilir ve uygular

.2.3. Kardiyopulmoner bypass sisteminin çalıştırılmasından sonra gerekli kontrolleri, monitorizasyonu, Tansiyon ve ısı kontrolünü, Sıvı verilmesini ve Bypass’ın sonlandırılmasını gerçekleştirir.

Yetkinlikler

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

3.1. Açık kalp ameliyatı esnasında perfüzyonistin üzerine düşen görevleri bilir. Ameliyat esnasında kalp damar cerrahı veya anestezist gibi bir uzman hekimin gözetiminde, kan dolaşımının devamını sağlayan cihazların kurulum, gerekli ilaç uygulamaları ve takibini yaparak organların perfüzyonunu (beslenmesini) sağlar. Ayrıca; hasta, hasta yakınları ve diğer sağlık disiplinleri ile etkili iletişim içinde olur.

3.2. Açık kalp ameliyatı esnasında meydana gelebilecek hataları, kazaları ve alınması gerekli tedbirleri açıklar ve uygular.

3.2. Alanı ile ilgili bireysel çalışmalar yürütür, akademik ve sosyal sorumluluğunun farkında olur.

Öğrenme Yetkinliği

4.1. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincindedir. Bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır.

4.2. Alanında kullanılan cihazlar hakkındaki teknolojik gelişmeleri takip eder, bu bağlamda cihaz kullanımı için eğitim, seminer vb etkinliklere katılır.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

5.1. Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.

5.2. Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını kullanır.

5.3. Ödev/rapor hazırlar.

5.4. Sözlü sunum yapar.

5.5. Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.

5.6. Yönlendirilmiş çalışma hazırlar.

5.7. Staj çalışmasında alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.

5.8. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyip, meslektaşları ile iletişim kurar.

Alana Özgü Yetkinlik

6.1. Mesleki ve etik sorumluluk bilinci taşır. Hasta hakları ve mahremiyeti konusunda bilinçlidir. Sağlık personelinin taşıması gereken sabır, özveri, dikkatli ve prensipli çalışma donanımlarına sahiptir.

6.2. Meslek hayatında karşılaşabileceği etik sorunlar karşısında mantıklı, nesnel ve doğru karar verebilir.

6.2. Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur.

6.3. Temel hukuki konularda bilgi sahibidir.

6.4. Kendi ve beraberinde çalışanların iş güvenliği ve sağlığı için alınması gereken tedbirleri açıklar.

6.5. Kalite ve iyileştirme süreçlerini açıklar.

6.6. Çevre konusunda bilinçlenir.